torsdag 12. januar 2012

Svar til Per Thoresens artikkel "Slaget på Re"

1. Når sto slaget på Re?
Slaget på Re var i 1177.            

2. Hvor sto slaget? Hva får vi vite i denne artikkelen om stedet og antall krigere?
 Slaget sto i Ramnes(Re). Det var på en gård og det var til sammen 4200 krigere.


3. Hvem kjempet mot hverandre i slaget?
 Det var Magnus Erlingsson med sin forsterkede lendmannshær som kjempet mot Øystein Øysteinsson Møyla med sin birkebeinerhær.

4. Hvordan går det med Magnus etterpå?
Syv år etter slaget på Re faller Magnus i kamp med Sverres flåte ved Fimreite i Sogn.


5. Hva får vi vite om kildenes kvalitet, troverdighet?Kildenes kvalitet er god, og Snorres Heimskringla er troverdig og tillitsvekkende. Snorre oppholdt seg i Tønsberg og gjorde forarbeider til sitt store sagaverk der, og siden mange av mennene som var med i kampen på seierherrenes side trolig var fra Tønsberg, kan han ha snakket med dem. Men det er dog ikke sikkert at Snorres fremstilling av slaget på Re gir oss full informasjon.
Fagerskinna har en ukjent forfatter, og denne er skrevet noe tidligere enn Heimskringla. Denne sagaen sier også at slaget stod på Re, slik at en får inntrykk av at teksten må være nokså pålitelig.  Men samtidig så er det en motsetning fra Heimskringla; i Fagerskinna står det at birkebeinerhæren besto av mye godt folk og mange dyktige menn, mens i Heimskringla står det altså at birkebeinene bare var lurvet pakk. Dette kan ha noe med at Snorre og den ukjente personen muligens "støttet" forskjellige konger. Dermed kan det være vanskelig å si hva som var riktig og galt, og om kildene er korrekte.


6. Denne artikkelen sammenligner to kilder, Heimskringla og Fagerskinna. Artikkelforfatteren mener kildene er ulike på noen områder. Hva kan denne forskjellen i framstilling skyldes?
Forskjellen i framstilling kan skyldes det at Snorre på sin side  og den andre ukjente forfatteren hadde sine egne meninger, og at de som sagt "støttet" forskjellige konger.  Sagaene var også skrevet på forskjellige tider, der Heimskringa ble skrevet noe etter Fagerskinna.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar